Stel je voor: je hebt net een lange dag achter de rug, je wil gewoon even uitrusten. Maar zodra je neerploft, voel je dat bekende, zeurende gevoel in je rug, alweer rugpijn. Het lijkt alsof je rug gewoon niet met je meewerkt. Misschien voel je spanning in je nek, of schieten er pijntjes door je schouders. Hoe vaak je ook probeert te rusten, die pijn blijft hardnekkig. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Rug- en schouderklachten zijn voor velen een dagelijkse realiteit – maar er zit vaak méér achter dan je denkt.
Rugpijn in Cijfers
Om een idee te geven hoe groot dit probleem eigenlijk is: wereldwijd is rugpijn een van de meest voorkomende oorzaken van lichamelijke klachten. Bijna 80% van de mensen ervaart wel eens lage rugpijn in hun leven. In Nederland heeft zelfs ongeveer 44% van de bevolking jaarlijks te maken met rugklachten, en dat is niet iets wat je zomaar even negeert.
Vrouwen zijn vaak meer getroffen dan mannen, vooral omdat ze naast hun werk ook vaak andere verantwoordelijkheden dragen, zoals de zorg voor kinderen of ouderen.
Hoewel 90% van de rugklachten aspecifiek zijn – wat betekent dat er geen duidelijke oorzaak in het lichaam kan worden gevonden – maakt dat het niet minder zorgwekkend.
Dus als jij je afvraagt waarom die pijn nou juist bij jou blijft hangen – je bent echt niet de enige!
Wanneer is het Tijd om Hulp in te Schakelen bij Rugpijn?
Hoewel veel klachten met bewuste beweging en het verwerken van emoties verminderd kunnen worden, zijn er momenten waarop je moet weten dat het tijd is voor medische hulp, zoals huisarts. Blijf alert als:
- Is dit de eerste keer dat je rugpijn hebt en ben je jonger dan 20 of ouder dan 50?
- Heb je een afwijkende stand van je wervelkolom?
- Blijft de pijn ’s nachts aanhouden of wordt deze erger?
- Heb je gevoelloosheid aan de binnenkant van je benen?
- Heb je uitvalsverschijnselen of het gevoel dat je door je benen zakt?
- Is je looppatroon ernstig verstoord?
- Kun je de pijn toeschrijven aan een val of trauma?
- Heb je al langer dan vier weken last en zie je geen verbetering?
- Voel je je ziek of heb je onverklaarbaar gewichtsverlies
- Heb je last van nachtelijk zweten of andere ongewone symptomen?
Als je één van deze symptomen herkent, wacht dan niet langer en zoek medische hulp. Dit kan wijzen op een ernstige onderliggende oorzaak die aandacht vereist.
Als je klachten hebt die niet overgaan of juist erger lijken te worden, lees dan verder.
Veel mensen met rugpijn hebben al van alles geprobeerd: van fysiotherapie en medicatie tot zelfs operaties. Toch blijft de pijn vaak aanhouden, en misschien heb je wel te horen gekregen dat je er maar mee moet leren leven.
De Verborgen Oorzaak van Rugpijn: Onverwerkte Emoties
Wist je dat je pijn niet altijd alleen door een slechte houding of zware inspanning komt? Soms ligt de oorzaak dieper, en die gaat dan ook verder dan je rug. Dr. John Sarno, een pionier op het gebied van chronische pijn en spanning, ontdekte dat pijn in je lichaam vaak een uiting kan zijn van onverwerkte emoties. Dit fenomeen, dat hij Tension Myositis Syndrome (TMS) noemde, legt uit dat onze geest soms fysieke pijn creëert om emoties te verbergen die we liever niet onder ogen zien, zoals angst, woede, of verdriet. Het is alsof je lichaam je iets wil zeggen, een soort noodsignaal afgeven – en dat signaal voelt heel echt.
Zit het dan tussen je oren? Ja én nee!
Voordat je denkt dat het allemaal “tussen je oren” zit: nee, die pijn is écht. Het is niet iets wat je je inbeeldt, want je voelt het in je spieren, gewrichten en zenuwen. Maar volgens Dr. Sarno kunnen emoties die we niet verwerken zich letterlijk vastzetten in je lijf, vooral in plekken zoals je rug en schouders. En daar kan het blijven zitten totdat je die emoties aandacht geeft. Het goede nieuws? Je hoeft hier niet eeuwig mee rond te lopen – het is mogelijk om verlichting te vinden, en dat begint met bewustwording.
Het Belang van Beweging bij Rugpijn: Blijf Niet Stilzitten!
Laten we eerlijk zijn: je rug zou het liefst hebben dat je beweegt. Regelmatige beweging kan wonderen doen voor je doorbloeding, helpt spanning te verminderen, en zorgt ervoor dat je spieren soepel blijven. Dus zelfs als je last hebt van chronische pijn, kan lichte activiteit zoals wandelen of stretchen helpen om je lichaam en geest in balans te houden. Rust is belangrijk, maar te veel rust kan je klachten juist verergeren. Vind een evenwicht tussen rust en beweging – zo zorg je ervoor dat je rug niet verder ‘vastloopt’.
Wat Kun je Doen aan Rugpijn?
- Sta stil bij je emoties – Veel mensen hebben de neiging om emoties weg te stoppen, maar die willen uiteindelijk toch naar buiten. Door jezelf toe te staan om emoties als verdriet, boosheid of frustratie te voelen, geef je je lichaam de kans om los te laten. Het hoeft geen diepe therapiesessie te zijn – zelfs een paar minuten bewust voelen wat er speelt kan al verschil maken.
- Beweeg regelmatig – Begin met simpele bewegingen, zoals een stukje wandelen, je schouders losmaken of licht strekken. Probeer een ritme van bewegen en rusten te vinden, zonder de hele dag op de bank te blijven hangen. Het hoeft niet intensief te zijn; een beetje beweging helpt je lichaam en geest op gang.
- Let op signalen van je lichaam – Als je merkt dat je klachten verergeren of je rugpijn steeds terugkomt, is het misschien tijd om iets dieper te kijken. Soms helpt het al om je dagelijkse routine onder de loep te nemen of bewust tijd in te plannen om tot rust te komen.
Het Evenwicht tussen Rust en Actie: Luister Naar Je Lichaam
Laten we afsluiten met een eenvoudige maar krachtige gedachte: je lichaam weet vaak wat het nodig heeft.
Hoewel het verleidelijk is om de symptomen te negeren en door te gaan met je dagelijkse routine, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en actie te ondernemen wanneer dat nodig is. Door te begrijpen wat de oorzaak van je pijn kan zijn, of het nu fysiek of emotioneel is, kun je de juiste stappen zetten naar herstel.
Wanneer je de balans vindt tussen bewegen en luisteren naar je emoties, geef je jezelf de ruimte om te herstellen. Dus gun jezelf de rust om te voelen wat er speelt, en de beweging om je lijf soepel te houden. En onthoud, je staat er niet alleen voor; er zijn altijd manieren om verlichting te vinden.
Als je het gevoel hebt dat je vastloopt met de reguliere medische aanpak of als je de diagnose hebt gekregen dat je er maar mee moet leren leven, is het tijd om andere opties te overwegen. De Pijn Reset Methode biedt een nieuwe kijk op rug- en schouderpijn, waarbij we niet alleen naar het fysieke aspect kijken, maar ook naar hoe jouw emoties en stress bijdragen aan jouw pijn.
Onthoud, je hoeft niet met de pijn te blijven rondlopen. Er zijn oplossingen, zelfs als je denkt dat alles al geprobeerd is. Met de juiste aanpak kun je weer voluit genieten van je leven.
Sta jezelf dus toe om de eerste stap te zetten, of dat nu een wandeling is, een moment van reflectie, of het downloaden van het e-book 7 tips om rug- en schouderpijn blijvend aan te pakken of voor meer hulp maak een afspraak voor een gratis Topfit sessie en ik help je verder.
Je verdient het om pijnvrij te leven – en dat begint bij de eerste stap in de goede richting.