Misschien denk je dat luisteren naar je lichaam bij pijn je al goed af gaat. Maar wees eerlijk: hoe vaak negeer je pijntjes? Hoe vaak beweeg je toch ‘even door’ omdat je geen tijd hebt om te rusten? En hoe vaak ben je boos op je lichaam als het niet meewerkt?
Een blessure is niet alleen een fysiek probleem. Je lijf communiceert continu met je. Het laat subtiele signalen zien, maar als je die negeert, worden ze steeds luider. Uiteindelijk dwingt je lichaam je om stil te staan, letterlijk. Vaak spelen ook emoties en stress een grote rol bij pijnklachten. Onverwerkte emoties kunnen zich vastzetten in het lichaam en ervoor zorgen dat pijn blijft aanhouden, zelfs als de oorspronkelijke oorzaak al verdwenen is.
Wanneer je deze signalen opmerkt, is het belangrijk om ze niet te negeren. Luisteren naar je lichaam bij pijn betekent dat je erkent wat je lichaam je probeert te vertellen en daar actie op onderneemt. Sta ook stil bij hoe je je emotioneel voelt: ervaar je veel stress, angst of frustratie? Deze gevoelens kunnen direct invloed hebben op je fysieke klachten.
We leven in een maatschappij waarin doorgaan en presteren centraal staan. Rust nemen voelt vaak als iets dat we eerst moeten ‘verdienen’. Daarnaast zijn we gewend geraakt aan het onderdrukken van signalen, bijvoorbeeld door pijnstillers te nemen of onszelf af te leiden met werk, sociale activiteiten of schermen.
Sommige mensen hebben ook een sterke koppeling tussen pijn en controle. Ze willen koste wat kost blijven functioneren zoals ze gewend zijn en zien pijn als een ‘hinderlijke’ onderbreking, in plaats van als een boodschap van het lichaam. Ook emoties spelen hierin een rol: stress verhoogt de spierspanning en kan pijn verergeren, terwijl angst ervoor kan zorgen dat we bepaalde bewegingen juist vermijden, waardoor het lichaam verstijft en klachten verergeren.
Een cliënt van mij had steeds terugkerende nekklachten. Ze dacht dat dit kwam door een verkeerde houding, maar toen we haar dag doorliepen, ontdekte ze dat ze vaak haar adem inhield bij stress. Dit veroorzaakte spanning in haar nek en schouders. Door bewuster te worden van haar lichaam en actief te luisteren naar haar lichaam bij pijn, leerde ze haar ademhaling te observeren en ontspanningstechnieken toe te passen. Daarnaast werkten we aan het loslaten van onderliggende stressfactoren, zoals werkdruk en perfectionisme. Hierdoor verminderden haar klachten aanzienlijk.
Luisteren naar je lichaam bij pijn vraagt om bewustzijn en oefening. Het gaat niet alleen om fysieke pijn, maar ook om de subtiele signalen die aangeven dat er iets uit balans is. Stress en emoties kunnen een directe invloed hebben op pijnklachten en herstel. Hoe sneller je deze signalen herkent en er actie op onderneemt, hoe beter je kunt voorkomen dat klachten verergeren.
Volgende blog: Van pijn naar vrijheid in beweging
Werkstress en schouderklachten gaan vaak hand in hand. In deze blog lees je waarom jouw…
Wat als je pijn nooit meer overgaat? In deze blog lees je hoe je dat…
Hooikoorts en bewegen lijkt soms een onmogelijke combinatie. Toch is er meer mogelijk dan je…
Sportblessures ontstaan vaak door overbelasting, verkeerde techniek of onvoldoende herstel. Maar wist je dat ook…
Vrij bewegen zonder pijn lijkt soms onmogelijk, maar het begint met bewust en gecontroleerd bewegen.…
Veel mensen forceren zichzelf door de pijn heen te bewegen, in de hoop dat het…