Rug- en schouderpijn kunnen je flink belemmeren. Maar wist je dat de invloed van leefstijl en emoties op rug- en schouderklachten groot is? Zelf merkte ik dit toen ik minder sliep door mijn volle agenda. Ik sportte minder, koos vaker voor ongezond eten en ging laat naar bed na nog ‘even snel’ wat werk of huishoudelijke klusjes. Overdag voelde ik direct dat mijn houding invloed had: een zeurend gevoel in mijn onderrug en pijn in mijn schouders. Herkenbaar? Dan is het tijd om te kijken hoe leefstijl en emoties met pijn samenhangen.
Uit onderzoek van Verkes en Van Megchelen (1985) blijkt dat gevoelens als frustratie en onmacht zich fysiek kunnen uiten door spierspanning. William Deardorff, PhD, legt uit dat stressgerelateerde rugpijn vaak ontstaat doordat je lichaam onbewust reageert op onderdrukte emoties. Stress activeert je zenuwstelsel en verhoogt spierspanning, vooral in je rug en schouders. Hierdoor kunnen eenvoudige bewegingen al pijn veroorzaken.
Fysiologisch gezien beïnvloedt stress het autonome zenuwstelsel, dat je hartslag, ademhaling en spierspanning regelt. Chronische stress activeert continu het sympathische zenuwstelsel (de ‘vecht-of-vlucht’-reactie), waardoor je spieren gespannen blijven. Dit kan leiden tot overbelasting van je rug- en schouderspieren. Bovendien verstoort stress de bloedcirculatie, waardoor je spieren minder zuurstof en voedingsstoffen krijgen, wat pijn en stijfheid verergert.
Ook je leefstijl speelt een grote rol. Langdurig zitten, onvoldoende beweging en een oppervlakkige ademhaling versterken spierspanning. Een slechte houding, bijvoorbeeld door uren achter een computer te zitten, verhoogt de druk op je wervelkolom. Breathfulness.nl legt uit dat een verkeerde ademhaling kan bijdragen aan pijn in je onderrug, terwijl fysioeffect.nl benadrukt dat een verstoorde balans tussen inspanning en ontspanning rugklachten kan veroorzaken.
De eerste stap is bewustwording. Herken je dat je jezelf voorbijloopt? Laat die hoge lat en het schuldgevoel los. Goed voor jezelf zorgen is geen luxe, maar noodzaak. Pas je leefstijl aan, geef emoties de ruimte en zet jezelf op de eerste plaats. Dit doorbreekt de vicieuze cirkel van pijn.
Beweeg dagelijks: Maak een wandeling of doe oefeningen om je spieren soepel te houden. Yoga en rek- en strekoefeningen zijn ideaal om spanning los te laten.
Adem bewust: Adem diep in je buik in plaats van hoog in je borst. Een eenvoudige oefening: adem 4 seconden in, houd 4 seconden vast en adem in 6 seconden uit. Dit kalmeert je zenuwstelsel.
Verwerk je emoties: Schrijf je gevoelens op of praat erover om ze niet op te kroppen. Huilen, lachen en praten helpen je om spanning los te laten.
Let op je houding: Zorg dat je rechtop zit met ontspannen schouders. Stel je werkplek ergonomisch in om overbelasting te voorkomen.
Gun jezelf rust: Plan dagelijks een moment voor jezelf, hoe druk je ook bent. Denk aan een korte meditatie of een paar minuten diep ademhalen.
Een cliënt van mij kampte met chronische schouderpijn door stress en een drukke baan. Door haar ademhaling te verbeteren, vaker pauzes te nemen en bewust haar emoties te uiten, verminderden haar klachten binnen enkele weken. Ook leerde ze dat goed voor zichzelf zorgen haar niet minder productief, maar juist energieker maakte.
In mijn Pijn Reset-traject help ik je niet alleen je rug- en schouderklachten te verminderen, maar ook de dieperliggende oorzaken aan te pakken. Door een combinatie van beweging, ademhaling en emotieverwerking leer je je lichaam en geest weer in balans te brengen. Benieuwd hoe dat werkt? Plan een gratis Topfitsessie en ontdek hoe jij weer zonder pijn kunt leven.
Luieren zonder schuldgevoel is geen zwakte, maar een krachtige stap richting herstel. Door rust bewust…
Veel vrouwen starten moe aan hun vakantie. In deze blog lees je hoe je stress…
Sporten bij warm weer kan prima – mits je het slim aanpakt. Met een goede…
Voel jij je schuldig als je rust neemt? Je bent niet de enige. In deze…
Heb je chronische rug- of schouderpijn, maar helpt niks écht? Misschien ligt de oorzaak dieper.…
Zadelpijn en stijve schouders hoeven je fietsplezier niet te verpesten. Met de juiste houding, een…