Luieren zonder schuldgevoel klinkt voor veel vrouwen bijna als een luxe. Maar wist je dat die ‘nutteloze’ momenten van rust juist essentieel zijn voor je herstel? Zeker als je last hebt van chronische rug- of schouderklachten, kan dat innerlijke stemmetje dat roept “je moet iets doen!” je herstel juist flink in de weg zitten.
Laat ik eerlijk zijn: ik herken het helemaal. Als ik zie dat mijn man druk bezig is, voel ik vaak de neiging om ook maar weer in actie te komen. Terwijl ik misschien al een paar uur op was en van alles heb gedaan. Toch voel ik me schuldig als ik op de bank plof. Herkenbaar?
We leven in een maatschappij waarin productief zijn bijna gelijk staat aan succesvol zijn. Rust wordt al snel gelabeld als lui, zwak of nutteloos. Onderzoek laat zien dat vrouwen zich sneller schuldig voelen over het nemen van tijd voor zichzelf, vooral als er nog werk ligt of anderen actief zijn om hen heen1.
Maar hier komt het lastige: als je blijft doorgaan terwijl je lijf signalen geeft dat het genoeg is, vergroot je de kans op overbelasting. Je lichaam blijft in een verhoogde staat van alertheid, wat je zenuwstelsel uitput2.
Ik weet nog dat ik door bleef lopen met pijnklachten toen een collega uitviel. Ik voelde me verantwoordelijk. De ene klacht volgde de andere op: een hersenschudding, een gekneusde enkel, een bil waar ik nauwelijks op kon zitten… En zelfs toen ik verplicht thuis moest blijven, voelde ik me schuldig. Herstellen voelde als falen.
En dat is precies wat veel vrouwen doen: blijven zorgen, blijven geven, blijven volhouden. Maar tegen welke prijs? Als je altijd maar doorgaat, ontzeg je je lichaam de kans om echt te herstellen. Dat geldt zeker bij chronische pijn, waarbij je zenuwstelsel vaak al overgevoelig is geraakt.
Wat als rust nemen niet lui is, maar krachtig? Wat als je met rust juist laat zien dat je goed voor jezelf zorgt? Door te vertragen geef je je lichaam én je brein ruimte om te herstellen.
Mindset speelt hierin een sleutelrol. In plaats van te denken “ik mag pas rusten als alles af is”, kun je oefenen met gedachten als:
Gebruik bijvoorbeeld de 80%-regel: als je 80% hebt gedaan van wat je had gepland, is dat genoeg. De rest is bonus.
Als je leert om zonder schuldgevoel te luieren, geef je je lichaam de kans om spanning los te laten. Dat heeft directe invloed op hoe je zenuwstelsel functioneert – en dus op hoe je pijn ervaart3.
Juist door af en toe stil te staan, maak je ruimte voor verwerking van emoties, herstel van weefsels en opluchting in je hoofd. En zeg nou zelf: is dat niet precies wat je nodig hebt in deze vakantieperiode? En lees ook de blog Jezelf toestemming geven om te rusten is geen teken van zwakte
Benieuwd hoe emoties en rust samenhangen met jouw rug- en schouderklachten?
Lees dan ook mijn gratis e-book: Emoties en pijn – 7 tips om rug- en schouderpijn aan te pakken.
Bronnen:
Veel vrouwen starten moe aan hun vakantie. In deze blog lees je hoe je stress…
Sporten bij warm weer kan prima – mits je het slim aanpakt. Met een goede…
Voel jij je schuldig als je rust neemt? Je bent niet de enige. In deze…
Heb je chronische rug- of schouderpijn, maar helpt niks écht? Misschien ligt de oorzaak dieper.…
Zadelpijn en stijve schouders hoeven je fietsplezier niet te verpesten. Met de juiste houding, een…
Je pijn negeren lijkt soms sterker dan toegeven. Maar wist je dat jouw lichaam een…